Granit czy marmur? Co lepsze do blatów kuchennych?

Blaty kuchenne pełnią dwie funkcje – użytkową oraz ozdobną. Dziś przyzwyczailiśmy się do wykonywania wielu czynności na blacie, takich jak zagniatanie ciasta, wałkowanie czy nawet krojenie. Nie wszystkie blaty jednak nadają się do tego rodzaju aktywności. Mowa przede wszystkim o wersjach laminowanych, na których używanie noża jest niewskazane. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z kamieniem naturalnym, który wyróżnia się odpornością na uszkodzenia mechaniczne.

Dominującymi dziś rozwiązaniami są blaty kamienne wykonane z marmuru lub granitu. Oprócz różnicy w zakresie wyglądu oba te materiały odróżniają się od siebie właściwościami. Za najtrwalszy uważa się granit, jednak marmur cechuje się wyjątkową estetyką, cenioną przede wszystkim w pomieszczeniach nowoczesnych, urządzonych w stylu minimalistycznym. Na jaki blat się zdecydować?

Kamień na blat kuchenny

Popularność, jaką zyskał kamień na blat kuchenny, związana jest nie tylko z jego wyglądem, ale przede wszystkim trwałością. Surowiec ten idealnie sprawdza się w warunkach kuchennych. Nie wymaga także czasochłonnej konserwacji. Jego codzienne mycie można przeprowadzić za pomocą powszechnie dostępnych detergentów oraz ciepłej wody.

Istotną właściwością jest niewchłanianie wilgoci, dlatego też blaty kamienne stosowane są nawet w miejscach mokrych, takich jak zlewy czy umywalki. Istotne jest również różnorodne wykończenie kamienia – występuje w wersji matowej lub połyskującej. Należy również podkreślić walory estetyczne kamienia. Jego kolorystyka jest naturalna, podobnie jak struktura materiału.

Blaty z granitu

Blaty z granitu to jedno z częściej wybieranych rozwiązań przez osoby remontujące kuchnię. Należy podkreślić, że kamień ten – o czym wspomnieliśmy już na wstępie – charakteryzuje się ogromną odpornością. Obejmuje ona zarówno działanie czynników mechanicznych, jak i wilgoci. Na blacie granitowym można więc nawet kroić warzywa czy siekać zioła, bez ryzyka uszkodzenia materiału.

Podobnymi właściwościami wyróżniają się blaty z marmuru. Należy jednak zauważyć, że jest to kamień nieco wrażliwszy niż granit, dlatego wykluczone jest krojenie bezpośrednio na blacie. Aby zminimalizować wchłanianie tłuszczu przez ten kamień, stosuje się jego wcześniejszą impregnację. To bardzo ważny proces, znacznie przedłużający trwałość blatu marmurowego, a tym samym zwiększający jego funkcjonalność.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, który kamień będzie najlepszym rozwiązaniem na blat kuchenny. Biorąc pod uwagę kwestię odporności, na pewno warto postawić na granit. Marmur natomiast jest kamieniem bardziej eleganckim, nadającym wnętrzom specyficznego charakteru. Decyzję, jaki kamień wybrać, najlepiej podjąć z firmą, która będzie wykonywać blat. Wówczas zyskacie pełne informacje o każdym z tych materiałów, a także jego trwałości oraz koniecznych zabiegach konserwacyjnych.

powrót

Przyjdź, zadzowń lub napisz

Nasi eksperci doardzą Ci w wyborze odpowiedniego blatu do Twojej kuchni!

Formularz Kontaktowy


Copyright © Granmar Granit 2019 Kamienie naturalne. Wszelkie prawa zastrzeżone | Warszawa, Ostróda, Białystok, Olsztyn, Działdowo
Realizacja:
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Administrator Danych
Polityka Prywatności
Akceptuję